Puhutaanko hetki kulttuurista?

Kollaasin kesäkuun aihe on kulttuuri. Ja mie oon miettinyt asiaa kovasti. Lähestyisinkö tekstiä taidekulttuurin näkökulmasta? Pohtisinko oman yhteisöni kulttuuria? Vai ylipäätänsä länsimaalaista kulttuuria? Katsoisinko elokuvan ja kommentoisin sitä? Mitä hittoa mie kirjoitan tästä aiheesta?!

Noh, oon edelleen ihan yhtä pihalla siitä mitä aion kirjoittaa kuin olen ollut koko, jo itse asiassa, melkein menneen kuukauden. Anu-Maarit Koski kirjoitti hienon tekstin mallimaailmassa tapahtuvista kulttuuritörmäyksistä. Mikäli et ole vielä tekstiä lukenut, niin sen pääset tekemään tästä.

Meidän elämiimme kuuluu monen monta erilaista roolia, mutta niin myös monenlaista erilaista kulttuuriympäristöä. On työpaikan kulttuuri, on ”kotikulttuuri”, on ne kansakunnan ja oman maan kulttuurit. Voidaan viedä homma ihan mikrotasolle ja miettiä, että jokaisella meidän elämässämme olevalla yhteisöllä, jossa toimimme, on oma kulttuurinsa. On uskomatonta miten laajan määrän asioita termi ”kulttuuri” tosiaan pitää sisällään. Eikä sitä edes oikein tajua, ennen kuin sitä pysähtyy miettimään.

Kansakunnallinen kulttuuriperimämme kai aloittaa sen kaiken. Siis puhutaan siitä, että minkä kulttuurin normien mukaan meitä lähdetään kasvattamaan: onko kyseessä länsimainen kulttuuri vai jokin muu? Nämä kulttuuriperimän raamit muokkaavat ydin ajatuksiamme siitä minkälaisessa maailmassa elämme ja millaisia meidän ihmisinä pitäisi olla. Mikä on meistä esteettistä, millaista taidekasvatusta saamme ja niin pois päin. Tähän kansakunnalliseen kulttuuriperimään totta kai sekoittuu vahvasti myös oman maamme kulttuuriperimä. Mitä on olla suomalainen? No älä ainakaan istu bussissa viereen tai alkaa ahdistamaan! Ja saateri, jos puhut miulle, eikä edes tunneta. Hyi! Mutta saunaan voidaan mennä yhdessä alasti, vaikkei tunnettaiskaan. Mutta ei sielläkään kyllä puhua sovi. Ainakaan paljoa.

Sen jälkeen alkaakin kulttuurien hienosäätö – miten toimitaan omassa yhteisössä? Entä koulussa? Töissä? Harrastuksissa? Salilla (parempi olla vaan menemättä sinne)? Näissä paikoissa se kulttuurillinen pohja on todennäköisesti meillä kaikilla melko samanlainen, mutta muuttuvat osat, kuten toimintavat, arvot, pukeutuminen, ihmisten välinen vuorovaikutus ja normit saattavat muovata esimerkiksi työpaikan yhteisön kulttuurin hyvin erilaiseksi siitä mihin astumme, kun menemme ”kotikulttuuriimme”.

Mitä mie tarkoitan? No esimerkiksi tätä: kotini ja työpaikkani kulttuuri on hyvin erilaista. Pukeudun huomattavasti rennommin, kun olen kotona. Vaikka en toki mikään jakkupukutyyppi ole töissäkään. Ihmisten välinen vuorovaikutus on hyvin erilaista kotona ja töissä, samoin toimintatavat, arvot ja tietyt normit. Saatan esimerkiksi olla ystävieni tai perheeni kanssa sovitusta tapaamisesta myöhässä 5 minuuttia – eikä miuta haittaa mikäli ystäväni on myöhässä. Töissä taas en hyväksy sitä itseltäni enkä muilta – vaan ajoissa on oltava. Elän eri kulttuuriympäristössä – ajatusmaailmani ja toimintatapani muuttuvat. Saman tyyppisiä esimerkkejä olisi tarjolla, vaikka kuinka paljon, mutta jätän tämän siltikin nyt tähän.

Mikä on parasta kulttuuriympäristöissämme, on niiden muovattavuus. Meillä on olemassa rohkeita yksilöitä, jotka tuovat esille muutostarpeen ja sinnikkäästi pyrkivät aikaansaamaan muutosta. Hyviä esimerkkejä tällaisista muutoksista ovat mm naisten äänioikeus sekä tasa-arvoinen avioliittolaki. Ylipäätänsä se, että homous ei ole sairaus tai että eri syntyperää olevat ihmiset eivät ole toisiaan vähempiarvoisia. Toki näissäkin asioissa on vielä paljon kehittämisen varaa – tässä maailmassa kun ei koskaan taida olla mikään täysin valmista.

Kulttuuriperimä ja sen eri ympäristöt ovat meille arkea, joka osaltaan kuuluukin ottaa itsestäänselvyytenä. Mutta hetkittäin olisi hyvä ottaa se oma kulttuurikupla kauniseen käteen ja tutkiskella sitä hieman. Onko siellä jotain mitä mie haluaisin muuttaa? Mitä ja miten mie sen muutoksen saisin sysättyä alkuun?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s