Vaatevallankumouksen kuu

Tekstin kuvat ovat Fashion Revolutionin omaisuutta. Lue lisää Fashion Revolutionista täältä.

Huhtikuu on vaatevallankumouksen kuukausi. Ja on ollut jo vuosia. Silti hämmästyin, kun kuulin asiasta ensimmäisen kerran viime vuonna opiskellessani Helsinki Design Schoolissa. Mietin mistä johtuu, että näin iso asia on mennyt miulta ohi. Johtuuko se omasta maailman katsomuksestani vai oliko kyse vain siitä, ettei vaatevallankumous tosissaan yltänyt luokseni aikaisemmin?

Vallankumous ei ole pelkästään Suomen juttu, vaan se on maailman laajuinen ilmiö, joka sai alkunsa kuusi vuotta sitten, kun Rana Plaza -rakennus romahti Bangladeshista tappaen yli 1130 ompelijaa. Suurimmalla osalla vaateteollisuuden työntekijöistä on paskat oltavat. Ja mikä asiasta tekee nurinkurisen: jos vaateteollisuus lopetettaisiin, olisi työntekijöillä vielä paskemmat oltavat. Tämä ei siltikään oikeuta järjettömän pitkiä työpäiviä jäätävän pienellä palkalla. E-hei!

”Tämäkin on varmaan valmistettu jossain Indo-Kiinassa.”

Asiakas

”Ei se ole minun käsissäni, että vaatteet tuotetaan mahdollisimman halvoissa hikipajoissa.” No itse asiassa, ystävä hyvä, se on nimenomaan meidän kuluttajien käsissä. Jos me vaadimme muutosta esimerkiksi vaatimalla läpinäkyvyyttä brändeiltä ja kieltäytymällä ostamasta hikipajoissa tuotettuja vaatteita, on yritysten pakko tehdä muutos. On pakko tarjota parempaa palkkaa sekä paremmat työolot. Mutta sitä pitää vaatia. Ja se on tehtävä kovaan ääneen.

Ihmiset ovat nurinkurisia olentoja. Kukaan meistä ei suostuisi työskentelemään hikipajassa, jossa työpäivät ovat pitkiä, taukoja ei juurikaan ole ja palkka on aivan mitäänsanomaton. Samalla vaadimme halvempia, mutta laadukkaita tuotteita. Kun sehän on ihan selkiö, että sen laadukkaan mohairneuleen saa (mieluiten alle) 20 eurolla. Miten niin ei muka saa? Haloo, nyt herrasväki!

JYVÄSKYLÄSSÄKIN TAPAHTUU:

24.4.2019 klo 15-17 Vaatevallankumouksellinen korjaustyöpaja

24.4.2019 klo 18-20 Vastuullisuus ja suomalaiset vaateyritykset

Ollessani vaatekaupan myyjänä koin toki paljon klassisia tilanteita, joita en availe sen enempää. Paitsi tämän yhden tilanteen, koska se sopii tähän tekstiin täydellisesti.

Miuta lähestyi vanhempi rouva, joka ilmoitti etsivänsä mahdollisimman halpaa neuletakkia. Sattumoisin meillä oli 10 euron tarjouksessa neuletakki, joka oli 100% akryylia. Esittelin neuletta naiselle, joka katsoi neuletta nenäänsä nyrpistäen. ”Mistä se on valmistettu?” ”Akryylista”, vastasin. Tuhahdus, jota seurasi lausahdus: ”Tämäkin on varmaan valmistettu jossain Indo-Kiinassa.” Tuijotin naista. Tilanteeseen tiivistyi täydellisesti koko tilanteen järjettömyys. Halutaan mahdollisimman halpaa, mutta laadukasta. Se ei ole mahdollista. Laatu maksaa.

En itsekään ole täydellinen. Ostan fast fashionia – tuota vaateteollisuuden perssyöpää. Mikrofashion vaihtuu viikoittain. Tämä tarkoittaa siis sitä, että ennen kuin sesonkeja oli 2, talvi ja kesä, sekä mahdollisesti jollain merkeillä oli välimallistot syksylle ja keväälle, niin pahimmillaan suurimmilla fast fashion tuottajilla on 52 sesonkia. Viisikymmentäkaksi sesonkia tarkoittaa viittäkymmentäkahta mallistoa vuodessa. Se on ihan jäätävä määrä vaatetta.

1/3 tuotetuista vaatteista poltetaan ennen kuin ne kerkeävät ikinä nähdäkään kauppojen takahuoneita. Niitä ei pidetä kertaakaan. Käytännössä ne menee siis tehtaalta polttoon. 1/3 päätyy alennusmyyntien kautta kiertoon ja 1/3 myydään normihinnalla. Yhteen puuvillasta tehtyyn t-paitaan menee 2700 litraa puhdasta vettä. Ihan sama onko se luomupuuvillasta vai ei – siltikin sitä vettä menee aivan jäätävä määrä. Jos kaipailet jotain vertailukohtaa sille paljonko vettä oikeasti menee, että saadaan yksi teeppari, niin sen veran juot vettä keskimääräisesti kolmen vuoden aikana.

Siekin voit osallistua vallankumoukseen! Alla Fashion Revolutionin listaus tavoista vaikuttaa:

  1. Ota kuva siusta ja siun vaatteesta. Sit ei muuta kuin somen voima kehiin: kysy valmistajalta, että kuka vaatteen on tehnyt. Niinkö vaikka näin: ”Uusin Muumi-mallisto on siisteintä ikinä – mutta @makiaclothing #whomademyclothes?” Älä unohda hastageja: #fashionrevolution ja #vaatevallankumous !
  2. Haasta kaverit mukaan! Levitä sanaa – heittäytykää hulluttelemaan ja ottakaa yhteiskuvia, jossa kysytte, että kukas nää kledjut tekikään!
  3. Fashion Revolutionin sivuilla on paljon materiaalia, johon tutustua. Sieltä löytyy myös matskua jaettavaksi omiin kanaviin!
  4. Osallistu siun paikkakunnan tapahtumiin! Listaus löytyy sivustolta!
  5. Kerro oman lempivaatteesi tarina – tai inspiroidu FR:n TEKIJÄN OPPAASTA.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s