Fedora

HISTORIAA:

Fedoran, eli lierillisen huopahatun, juuret yltävät aina 1890-luvulle. Ensimmäinen huopalierihattu nähtiin näytelmässä ”Fédora”, jossa hattu täydensi näyttelijättären Sarah Bernhardtin esittämän prinsessa Fédora Romanovin asukokonaisuutta – mikä johtikin siihen, että hattu nimettiin Bernandtin roolihahmon mukaan. 

Fedora mielletään vahvasti miesten päähineeksi, mutta alun perin huopahattu kyyneleen muotoisine kruunuineen, nauhoineen ja rusetteineen, tehtiin naisten käyttöön. Miten tämä hattu sitten miesten vaatekaappiin päätyi? Iso-Britannian prinssi Edward mieltyi hattuun niin kovin 1920-luvulla, että otti sen osaksi omaa tyyliään. Ja mitä prinssi edeltä, niin sitä muut perästä.

Kului kuitenkin kymmenisen vuotta ennen kuin fedoran kultakausi miesten päähineenä alkoi kunnolla ottamaan tulta allensa. Naisten kohdalla taas 1930-luku toi uusia tuulia hattumalleihin, kuten baskerin ja turbaanin, mikä sai päähinemuodin suunnan muuttumaan sirommaksi.

Koska fedoran suosion nouseminen miesten keskuudessa sattui osumaan samaan aikaan Kieltolain kanssa, mielletään nykypäivänäkin fedora yleensä rikollisiin ja gangstereihin. Vaikka kyseessä oli toki ”koko kansan hattu”. Aikojen ollessa tiukkoja, perustui fedoran suosio muun muassa sen helppouteen: matala huopahattu ei haitannut autolla ajaessa ja sitä pystyi säilyttämään taitettuna: hattu ei nimittäin menettänyt muotoaan. Kokeileppa laittaa silinteri kasaan – ei olekaan ihan niin helppoa saada takaisin sitä enää alkuperäiseen muotoonsa.

Klassinen fedoran kulta-aika kesti aina 1950-luvun loppuun saakka, jolloin se oli osa jokaisen hyvin pukeutuvan miehen vaatekaappia. Ja miksipä ei olisi ollut – fedora näkyi kaikkialla. Oma lemppari fedorahetki historiasta? Humphrey Bogart toteamassa synkästi: ”Here’s to you, kid.” elokuvassa Casablanca.

PACHUCOT & FEDORA

Leveälierinen fedora on ikoninen asuste amerikkalaisessa Pachuco-kulttuurissa. Pachucot ovat (pääasiassa) Los Angelesissa asuvia meksikolaisia ja latinoita. Alakulttuuri oli merkittävässä roolissa Los Angelesissa vuonna 1943 tapahtuneeseen Zoot Suit Riots:iin. Zoot Suit Riots on jäänyt historiaan muun muassa LA:n ensimmäisien rotuammuskeluiden takia.

Pachuco-kulttuuri jalkautui Amerikkaan samoihin aikoihin, kun Prinssi Edward alkoi käyttämään fedoraa osana omaa tyyliään. Maahan, työn perässä saapuneet meksikolaiset ja latinot, ottivat fedoran nopeasti omakseen, mutta tekivät lieristä leveän. Näyttävän puvun kanssa käytetty leveälierinen huopahattu on yksi pachuco-tyylin kulmakivistä. 

Pachucojen tyyli on koreilevaa ja huomiota herättävää. Pukeutuakseen niin kuin pachuco, siulla tuli olla cojones (eli niinku munaa): halua herättää kadulla huomiota ja saada yleisön katseet. Tästä johtuen pachucojen fedorat olivat äärimmäisen koristeellisia: hatun nauhaa koristi joko näyttävä rusetti ja/tai esimerkiksi viiriäisen sulka. Mitä koristeellisempi ja näyttävämpi fedora, sen kovempi pachuco. Kaipaatko mielikuvaa pachucoista? Kelaile Al Caponoea.

RUDEBOYT & TRILBY

1970-luvun Iso-Britanniassa leveälierisen fedoran korvasi kapealierinen huopahattu, jota kutsuttiin trilbyksi. Trilby oli angstisen alakulttuurin, Rudeboyden, tavaramerkki 1900-luvun loppupuolella. Mikä se Rudeboy sitten oikein on? 1960-1970 -luvun briteiltä uupui työpaikat sekä mahdollisuus elättää itsensä sekä perheensä, mikä johti rikollisuuteen ja alamaailman kulttuurien kehittymiseen.  

MOD = Baby boomer (tyyppi, joka syntyi 2. Maailman sodan jälkeen), joka oli varakas ja käytti rahaa mielellään Jazz clubeihin ja italialaisiin slim fit -pukuihin. Halusi erottautua omista vanhempiensa arjesta ja toi tätä esiin mm. pukeutumistyylillä.

John Smedley

Rudeboyt olivat pääasiassa rikollisia ja huligaaneja, joiden tyyli sekoittui MODien ja skinien luomista tyyleistä.

Alakulttuurin tunnetuimpia tyyli-ikoneita oli muusikko Prince Buster, joka legendan mukaan loi cropatut lahkeet hermostuttuaan huonosti istuviin housuihinsa. Prince nappasi käteensä sakset ja leikkasi housut nilkkamittaisiksi – enää ei tarvinnut miettiä oliko lahkeiden mitta kohdillaan.

Koska rahasta tosiaan teki tiukkaa, niin vaatteisiin pyrittiin käyttämään minimimäärä kangasta. Näin syntyi Trilby, huopahattu, jossa oli äärimmäisen kapea lieri. Kapean lierinsä takia hattuun ei tarvinnut käyttää niin paljon kallista kangasta kuin klassiseen fedoraan.  

FEDORA TÄNÄÄN

Mikä on fedoran nykytilanne? Klassikon rinnalla puhaltavat uudet tuulet sillä klassikkoa on alettu modernisoimaan. 2010-luvun fedora on kolmiuloitteinen ja leikittelevä: kruunun tunnettu kyynelmuoto on saatettu vaihtaa johonkin muuhun kolmiuloitteiseen muotoon. 

Vaikka huopahatulla onkin ollut trendien aallokossa niin ylä- kuin alamäkiäkin vuosikymmenten saatossa, lienee turvallista sanoa, että hattu on vakiinnuttanut paikkansa asusteiden maailmassa. Oli kyse sitten klassistesta fedorasta, trilbystä tai modernista versiosta. 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s