Havanna

Hiihtolomalla me suunnattiin pienen kanssa nenät kohti Kuubaa ja Havannan vanhaa kaupunkia. Meidän reissu oli lyhyt, oltiin kohteessa vain 5 päivää, matkoihin meni päivä kumpaankin suuntaan. Mutta oli se vaan silti sen arvoista!

5 päivää riittää vallan mainiosti yhden kaupungin osan tutkimiseen. Ja me päätettiin tutkia Havanna Viejaa, eli vanhaa kaupunkia. Havanna on ihan älyttömän iso kaupunki, joten jos vierailunsa haluaa optimoida, kannattaa varata tutkimiselle 3-5 päivää/alue.

Havannan vanha kaupunki oli täysin turvallinen matkaajalle. Toki, jos ei ole varovainen, voi päätyä tekemään sikarikauppoja mafian kanssa. Mafian jäsenet tunnistaa muuten siitä, että päähine, paita, housut ja kengät ovat valkoiset ja kaulassa on paljon koruja. Lisäksi osa jäsenistä kantaa mukanaan valkoista sateenvarjoa. Suosittelisin siis jättämään suosiolla kokovalkoisen asun kotiin.

Lapsen kanssa matkustaessa opin, että paikalliset – varsinkin vanhemmat – naiset pysäyttivät helposti aikalailla kaikkialla ihan vain kertoakseen kuinka kaunis lapseni onkaan. He myös kyselivät paljon, että mistä myö ollaan tultu, milloin tultiin ja mitä pidetään Havannasta. Näihin pysäytyksiin ei (yhtä kertaa lukuun ottamatta) liittynyt pyyntöjä rahasta tai mistään muustakaan. Kunhan halusivat kertoa, että onpa nätti lapsi. Hämmennystä tuntui aiheuttavan se, että me matkustetaan kahdestaan. Nainen ja lapsi? Ilman miestä? Kuinka jännittävää!

Nähtävyydet

Mitä vanhassa kaupungissa on nähtävää? Vaikka mitä! Kaupungin osa on täynnä museoita. Sisäänpääsymaksu on aikuiselta 3 pesoa – lapsilta ei veloiteta mitään. Museot ovat melko pieniä, joten päivän aikana kerkeää helposti vierailla useammassa. Osa museoista on melko huomaamattomasti keskellä kaupunkia – me käveltiin yhden museon ohi monena päivänä ennen kuin hoksattiin, että tuossahan se pirulainen on! Jäi kuitenkin menemättä sisälle asti.

Museoissa saa ottaa valokuvia – siihen jopa rohkaistaan. Museon henkilökunta tarjoutuu herkästi ottamaan turisteista yhteiskuvia ja saattavat puhelimen käteen saatuaan kuljettaa turisteja monenkin huoneen läpi ja pyytää poseeraamaan. Osa jopa otti puhelimen ja lähti napsimaan kuvia eristetyistä alueista. Kiva juttu noin niinkuin muuten, mutta meidän kuvat ei ainakaan näissä tapauksissa ollut ihan laatukamaa. Kohteliasta on tietenkin tästä hyvästä lahjoittaa työntekijälle muutama peso.

Oikeastaan Kuubassa kaikki maksaa. Otitko valokuvan? Kiva – voitko antaa rahaa? Kävitkö vessassa? Kohteliasta olis maksaa. Kävikö hotellihuoneessa siivooja? Muistathan jättää pari pesoa kiitokseksi. Tippikulttuuri elää vahvana. Oliko ravintolassa livemusiikkia? Olisi muuten kohteliasta antaa rahaa, kun muusikko laulujen välissä kiertää kolehtipussin kanssa. Kuubalaisen keskiverto kuukausipalkka on n. 20 dollaria, joten jokainen peso tulee paikallisille tarpeeseen. Kauppasaarron takia meille niin normaalit elintarvikkeet ovat järkyttävän hintaisia: purkki maitojauhetta maksaa n. 22€ ja paketillinen kahvia 13.

Museoiden lisäksi kaupungissa on ihania puistoja, mutta penkille istuessa kannattaa varautua siihen, että kohta paikalle saapuu innokkaita soittajia. Tai ennustajia.

Myös pelkkä kaduilla tassutteleminen on kokemus. Joka paikassa soi: ihmiset nauravat ja tanssivat. Talot ovat värikkäitä. Pienet kaupat, jotka ovat ränsistyneissä kerrostaloissa, pursuavat tavaraa ulos asti. Myyjät istuvat oman kauppansa oven edessä ja huutelevat käymään sisällä tutustumassa tuotteisiin. On hattuja, vaatteita, käsitöitä, tauluja, leluja.

Lopputiivistelmänä todettakoon, että Havanna oli ihana, vaikkei kerettykään kuin ihan pienen pieni osa siitä nähdä. Toivon, että päästään joskus vielä lähtemään uudestaan – toki silloin ollaan pidempään ja tutustutaan useampaan kaupunginosaan.

Havanna on äärimmäisen kaunis kaupunki, mutta myös äärimmäisen köyhä. Ja se näkyy kyllä. Mutta ihmiset ovat iloisia ja musiikki ympäröi kaikkialla. Oikea hyvän mielen kaupunki!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s