Panostaako vai ei?

Minkälaisiin tuotteisiin sitä kannattaa ylipäätänsä lähteä panostamaan, kun kyse on muodista? Mitä mie katson, kun mie ostan esimerkiksi uutta laukkua? Mistä sitä tietää kannattaako johonkin laittaa rahaa vai ei?

No lähdetäänpä liikkeelle ihan alusta. Kun mie löydän tuotteen josta pidän – oli sitten kyseessä laukku, koru tai mitä tahansa muuta, ensimmäisenä miuta täytyy miellyttää malli. Sen jälkeen mie tarkastan materiaalin – tekokuituista tuotetta ei vaan yksinkertaisesti kannata ostaa. Jos tuote on valmistettu 100% tekokuidusta, jätän sen ostamatta, oli se miten ihana tahansa malliltaan.

Kun lähdetään ostamaan hinnakkaampaa tuotetta, on täysin järjetöntä ostaa jotain mikä ei ole valmistettu hyvistä materiaaleista. (Okei – rehellisyyden nimissä, miun mielestä on järjetöntä ostaa mitään halpaakaan, jos materiaali on huonoa.) Itse suosin luonnonkuituja, kuten puuvilla, villa ja silkki. Puuvilla kuluttaa paljon luontoa, mutta on silti parempi vaihtoehto kuin polyesteri, joka on käytännössä muovia. Villoja on monia erilaisia: kaksi omaa lemppariani ovat merinovilla ja kashmir. Tuotteet ovat hinnakkaampia, mutta kestävät oikein hoidettuina vuosikausia. Ei kannata myöskään mennä klassiseen ”tuotteesta 10% on kashmiria ja 90% akryylia”. Ei – et ole tekemässä järkevää ostosta. Yli 50% tuotteesta pitäisi olla luonnonkuitua. Mitä vähemmän tuotteessa on tekokuitua, sen parempi.

Kun kyse on kengistä ja laukuista, mie suosin nahkaa. Jälleen kerran: ei muovia. Ja kyllä: myös designer-valikoimissa on muovista valmistettuja tuotteita. Joten aina kannattaa tarkistaa mistä tuote on tehty ennen ostopäätöstä.

Valmistusmaa on kinkkisempi asia: Kiina ei ole enää pelkkää halpatuotantoa, vaan siellä tehdään laadukkaita tuotteita laadukkaissa tehtaissa. Joten ”made in China” ei pitäisi olla enää kirosana. Portugalissa tehdään muun muassa maailman parasta puuvillaa. Onko tuote tehty hikipajassa vai ei? Sitä on mahdotonta lähteä sanomaan pelkän alkuperämaan perusteella. Puhumattakaan siitä, että tuote on saatettu ommella Kiinassa tai Bangladeshissa, mutta sillä ei välttämättä ole mitään tekemistä sen kanssa, että mistä tuotteen materiaalit ovat tulleet. Tarkista siis tuotteen ompeleet: onko ne siistit ja laadukkaan näköiset vai näyttävätkö ne jo kaupassa huonoilta? Mikäli näyttävät, niin vastaus lienee selvä: tuotetta ei kannata ostaa.

Onko siulla jotain mitä sie tsekkailet ennen tuotteen ostamista?

2 thoughts on “Panostaako vai ei?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s