Muoti on pinnallisille

Pienestä pitäen mie oon luonut vahvoja tunnesiteitä vaatekappaleisiin. Miun on aina ollut hankala luopua miulle tärkeistä vaatteista, koska ne ovat miulle omanlaisiaan valokuvia – niihin on tarttunut hetkiä. On hankala yrittää kuvailla sellaisen asian tärkeyttä, jota elää ja hengittää koko ajan. Muoti on sitä miulle: se on kiinteä osa jokaista päivääni. Seuraan trendejä, uutisia ja tapahtumia koko ajan. Muoti on ensimmäinen asia, johon tartun aamulla ja viimeinen asia mistä luen illalla.

”Fashion is the most powerful art there is. It’s movement, design and architecture all in one. It shows the world who we are and who we’d like to be.”

Blair Waldorf, Gossip Girl

Miulle muodin yksi kiinnostavimmista asioista on sen moniulotteisuus: se ottaa kantaa maailmantapahtumiin, se saa vaikutteita taiteesta, se antaa meille reitin itseilmaisuun. Muoti on runoutta – erona se, että sanojen sijasta runoilija käyttää vaatekappaleita. Ensisilmäyksellä siinä ei välttämättä ole mitään järkeä, mutta kun sitä katsoo tarkemmin, löytyy siitä erilaisia ulottovuuksia ja tarinoita.

gaultier

Haluaisin osata kuvailla jotenkin sitä tunnetta, minkä täydellinen asukokonaisuus saa miussa aikaan. Se, että kokoat erilaisista yksittäisistä vaatekappaleista ja asusteista jotain mikä vastaa täydellisesti sitä mitä haettiin – oli hakija sitten mie tai joku muu. Hymy, joka nousee kasvoille. Itsevarmuus, joka näkyy kauas ulospäin. Olemisen helppous.

MUOTI = Vaateteollisuus kokonaisuutena. Aikaa kestävät ”key elementit”, kuten pikkumusta, valkoinen kauluspaita, miehillä puku.

TRENDI = Ajoittain vaihtuva tyylisuuntaus.

Elämässäni on kaksi suurta rakkautta. Toinen niistä on tyttäreni ja toinen muoti. Parhainta näissä kahdessa on se, että kummatkin ovat avanneet minulle uusia ovia sulkematta pois toisiaan. Kummatkin ovat kasvattaneet minua ja opettaneet olemaan itsevarmempi.

HIGH FASHION

High fashion – kaiken alku ja juuri. Toki, kun mennään muodin historian alkulähteille, ei ole ollut olemassa ”high fashionia”, koska ei ole ollut muotivaikuttajia. Jotta trendit ja muoti edes syntyvät, tarvitaan vaikuttajia. Toki aatelisto on aina seurannut kuninkaallisten jalanjälkiä vaatetuksessa, mutta trendit ja sitä kautta high fashion, on syntynyt vasta paljon myöhemmin. Mutta – tämän tekstin tarkoitus ei ole kertoa muodin historiaa, vaan enemmänkin aukaista miun suhdettani muotiin.

kemut

Miksi high fashion on tärkeää miulle? Miksi mie olen valmis sijoittamaan satoja euroja käsilaukkuihin, asusteisiin tai vaatekappaleisiin? Minkä takia pidän jatkuvasti silmällä merkkejä kuten Chanel, Gucci, YSL, Louis Vuitton, Dior ja Lanvin? Onko kyse pinnallisuudesta? Ei, vaan perimän kunnioittamisesta. Diorin käsilaukut tehdään edelleen käsin. Yves Saint Laurent oli ensimmäinen suunnittelija, joka teki housupuvun naisille. Chanel oli itse asiassa ensimmäinen merkki, jonka vaatteista tehtiin ”halpiskopiot”, jotta koko kansa saisi Jackie O:n suosiman jakkupuvun. Louis Vuitton on tehnyt laukkuja vuodesta 1854 – ja oli ensimmäinen, joka teki tasakantisen matka-arkun kaarevakantisen sijasta. (Tasakantisen matka-arkun hyötypuoli on muuten pinottavuus ja näin ollen tilan säästäminen, kun matka-arkkuja voi laittaa päällekkäin.) Jokaisella huippumerkillä on takanaan vuosikymmenten kerryttämä tietotaito niin suunnittelun kuin tuotteiden valmistuksen osalta.

marc-jacobs-laukku.png

Mihin mie sitten panostan, kun kyse on high fashionista? Asusteisiin. Laukut, kengät, huivit, korut. Miksi? No koska miun paino jojottaa niin hitokseen, että ärsyttää, kun en mahdukaan enää johonkin mekkoon tms., josta olen maksanut useamman dollarin. Niinpä – panostan asusteisiin, koska en ikinä ole liian lihava niihin. Ja ne kestävät aikaa paremmin kuin vaatteet.

Vuosien aikana on komerooni kerääntynyt erinäinen määrä niin vaatteita kuin asusteitakin. Niin high fashionissa kuin ”normimuodissa” laadukkuus on kaiken a ja o. Laadukkaat materiaalit ovat tärkeä lähtökohta, eikä tuotteita kannata ostaa vain sen takia, että ne ovat jonkun tietyn suunnittelijan. Järki on hyvä olla mukana tässäkin asiassa.

Pssssst. Pikku myy joitakin kaappinsa aarteita Instagramissa – kannattaa käydä tsekkaamassa. (Ja lisää on tulossa!)

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s