Matkalla lapsen kanssa: Budapest

Tänä vuonna me aloitettiin pienen kanssa loma hyppäämällä heti autoon ja lentokoneeseen kohti Budapestia! Matkalla oli mukana hyvä ystävämme Simpero. Saavuimme myöhään sunnuntai-iltana Budapestin lentokentälle, josta alkuperäisen suunnitelman mukaan oli tarkoitus nousta junaan ja ajaa sillä kohti keskustaa ja majoitustamme.

Lentokentällä meidät pysäytti kuitenkin Airport Shufflen -tyyppi, joka kertoi heidän tarjoamastaan palvelusta, joka kuljettaa matkaajat päämääriinsä JA hakee heidät lähtöpäivänä 3 tuntia ennen lennon nousemista. Väsyneinä matkaajina hyppäsimme Airport Shuffleen – hintaa palvelulle tuli 10€/takapuoli ja se maksettiin lentokentällä heti. Airport Shuffle ei ole taksi, joten hinta ei nouse matkan edetessä, vaan se pysyy samana koko matkan ajan. Erinomainen palvelu – me säästettiin sillä aikaa, rahaa ja hermoja.

Postauksen lopussa löydät listan asioista, jotka kannattaa ottaa huomioon, kun matkaat kohti Budapestiä!

Sunnuntai-ilta ei ole paras Budapestiin saapumiseen. Paikat menee aikaisin kiinni, joten jos kaipaat jotain syötävää, niin parempi tulla kaupunkiin mieluiten ennen klo 20.00. Myöhän ei oltu osattu ottaa tätä huomioon, joten ruuan metsästyksessä meinasi tulla pieni päänsärky. Mutta lopulta kaikki kääntyi hyväksi ja matkalaisten mahat saatiin täytettyä.

budapest

Budapestin eläintarha ja kasvitieteellinen puutarha

perhonen.jpg

Budapestin eläintarha ja kasvitieteellinen puutarha on todellakin käymisen arvoinen. Eläintarhassa on jäätävä määrä elikoita, joista me ei edes löydetty kaikkia. Lipun ostaessaan saa kyllä kartan, mutta myö tultiin siihen tulokseen, ettei yksinkertaisesti osata lukea sitä tai sitten se ei vaan vastaa todellisuutta. Aikaa kannattaa siis varata – samoin kuin hyvät kengät kävelemiseen. Budapestin eläintarhassa oli ainutlaatuista mahdollisuus hengata eri eläimien kanssa – niin kuin esimerkiksi kenguruiden. Eläimiin ei ihminen saa koskea, mutta on se kokemus istua kengurun vieressä – ei voi muuta sanoa.

hodari.jpg

Omaat eväät kannattaa hankkia läheisestä marketista, sillä eläintarhan ruokapaikat ei todellakaan olleet hyviä. Paitsi jos tykkää vaaleasta leivästä, jonka sisään on tungettu pelkkä nakki ja purskaus ketsuppia. That’s it. Olisi tosiaan kannattanut hankkia evästä matkaan kaupasta.

kirahvi.jpg

eye of Budapest.jpg

Maanantaina jatkettiin (päiväunien jälkeen) illalla eri suuntaan keskustaa, koska missiona oli hankkia pakollinen Hard Rock Café -nalle. Matkalla pysähdyttiin kierrokselle Eye of Budapest -maailmanpyörässä. Kierros maksoi noin 5€ henkilöltä ja huipulta näki uskomattoman pitkälle.

Päädyttiin syömään Hard Rockiin samalla kun kerta siellä muutenkin oltiin. Ruuan jälkeen tallustelimme vielä Tonavalle ja tuijottelimme ohikulkijoita sekä Budan linnaa.

Szèchenyin kylpylä, lépesit sekä juutalaiskorttelit

Szècheny spa.jpg

Tiistai alkoi reissulla Szèchenyin kylpylään. Reissu ei sinänsä ollut aivan täysin onnistunut, koska meiltä veloitettiin eka liikaa rahaa. Ja voin kuulkaas sanoa, että helppoa ei ole saada omiansa takasin, kun kerran olet jo jotain maksanut. Unkarissa englannin taito on suhteellisen epätasaista – jotkut osaavat sitä mielettömän hyvin ja toiset eivät sitten ollenkaan. Mutta 45 minuutin väännön ja odottelun jälkeen, saatiin melkein omamme takaisin. Muutama pieni vastoinkäyminen mahtui matkaan ennen altaaseen pääsemistä, mutta lopulta saatiin itsemme altaaseen ja uimaan. Ja – kuten vanha sanontakin sen meille kertoo – loppu hyvin, kaikki hyvin.

Uimasta tullessamme pysähdyttiin Langos -nimiselle kojulle. Aika usein miulle ja Simperolle kävi niin, että luultiin tilaavamme jotain, mutta ei sitten tilattukaan ja niin kävi nytkin. Yritettiin tilata paikallista herkkua Langosta, mutta tilattiinkin lépesit. Ei siinä – lépeskin on herkullista, mutta langos oli kokemus.

Jälleen kerran päiväunien jälkeen lähdimme tutkimaan juutalaiskortteleita. Siis ehdottomasti miun lemppariosioita reissussa. Juutalaiskorttelit ovat todella lähellä keskustaa ja täysin oma maailmansa. Tuntuu kuin lähtisit loputtomaan labyrinttiin, joka on täynnä yllätyksiä. Mitä shadyimmän kadun varrella saattaa hyvinkin olla upea fine dining ravintola. Tai sitten epämääräisiä kellarikauppoja, joihin sisään kömpiminen tuntuu todella huonolta idealta.

juutalaiskorttelit.jpg

Budapestin sirkus

sirkus.jpg

Budapestin sirkus oli upea, sitä ei voi kuin suositella lämpimästi kaikille! Liput kannattaa ostaa ennakkoon internetistä, koska lippujonon liikkuminen on hidasta ja hieman tuskallistakin, mutta kokemus itsessään muuten oli täysin uskomaton. Juonnot tapahtuivat unkariksi, mutta ei se menoa haitannut. Budapestin sirkus ei myöskään säästellyt erikoistehosteissa – lavalla satoi vettä, oli kattoa hipovia suihkulähteitä, tulta ja vaikka mitä muuta. Ehdottomasti kokemus, joka kannattaa kokea, mikäli Budapestissa on. Aikuisen 1. luokan lippu maksoi n. 3500 florinttia, eli noin 12€. ”Huonoimmat liput” maksoivat 1500 florinttia, eli noin 5€.

Viimeisenä päivänä meillä oli kulutettavana 7 tuntia ennen lentokentälle lähtöä. Ja siis myöhän tallusteltiin se koko aika pitkin kaupunkia. Budapestissa on paljon nähtävää – kaupunki on täynnä mitä kauniimpia rakennuksia ja ihanampia katuja. Seitsemän tuntia  pysähtelyä, ihastelua, ruokailua, kaupoissa pistäytymistä ja yksinkertaisesti vaan turisteilua oli täydellinen aika meille. Ei edes tuntunut pitkältä ajalta kuluttaa.

budalovinpest.jpg

Mitäpä siun kannattaa ottaa huomioon ennen kuin matkustat Budapestiin:

  • Budapestiläiset pitävät käteisestä. Kortilla maksaminen onnistuu 99% paikoista, mutta ei ole tavatonta, ettei myyjä ole koskaan käyttänyt korttimaksupäätettä. Eikä ne oikeastaan ole kovin innoissaan kortilla maksajista.
  • Palvelukulttuuri on huono. ”Service payment” on melkein aina vakiona laskussa, vaikka palvelu on niin huonoa, ettei siitä todellakaan tekisi mieli maksaa mitään ylimääräistä.
  • Lasku tuodaan aina yhtenäisenä – jakaminen pitää pyytää erikseen JA itse. Tarjoilijat eivät tarjoa mahdollisuutta laskun jakamiseen.
  • Mitä lähemmäs turistikohteita mennään, sen kalliimpi hinta. Juoma voi maksaa jossain melkein kolme kertaa enemmän kuin seuraavan korttelin kuppilassa. Joten pikkasen kannattaa tutkia mihin sitä menee syömään tai juomaan.
  • Budapestissa haiskahtaa hetkittäin hyvin vahvasti pissa ja viemärit. Joten jos olet herkkänenäinen, niin varaudu tähän! Koska hajut ovat vahvoja ja yllättävät.
  • Budapestin paikallisissa kahviloissa ja konditorioissa nopeat syövät hitaat. Turhaan jonotat, parempi vaan ottaa tiukka katsekontakti tiskin toiselle puolelle ja alkaa puhumaan tilausta heti, kun on mahdollista.
  • Budapestissa tehdään paljon remontteja, eivätkä majapaikat välttämättä varoita remonteista millään tavalla. Meistäkin yksi (Simpero) koki karun herätyksen maanataina klo 06:00, kun remonttimiehet aloittivat piikkaamisen. Kysy siis varausta tehdessäsi, että onko hotellissa mahdollisesti jokin työmaa meneillään.

Ja mitä meidän matkailumentaliteettiin tulee: jokaisena päivänä saa niin lapsi kuin aikuinenkin valita tekemisen. Eikä tämä ole mikään isojen lasten matkailun etu: meillä on tehty tätä jo pienestä pitäen. Ja voin sanoa, että miusta on ihanaa matkustaa pienen kanssa tämän takia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s