Ei vitsi – ootteko nähny tota äitiä?

Käyn läpi feediäni. Joka päivä vastaan tulee otsikko, joka menee kuta kuinkin näin: ”Hei katsokaa tätä äitiä, joka on…” ja perässä on aina jotain sen tyyppistä kuin: ”supertikissä kunnossa” tai ”uskomaton taiteilija” tai mitä näitä nyt keksitäänkään. Ja miuta ärsyttää – ärsyttää niin pirun perkeleesti.

Miksi se nyt noin ottaa mielen päälle? No äläkäähän mittään – miehän kerron! Koska miuta ärsyttää, että joku äärettömän siisti nainen on tehnyt jotain uskomatonta. Mutta se uskomaton asia jää äitiyden jalkoihin. Niinpä niin – ei sillä itse suorituksella tai taidonnäytteellä ole merkitystä läheskään niin paljon kuin sillä, että se nainen sattuu olemaan lisääntynyt yksilö.

Processed with VSCO with f2 preset

Mikä tässä yhteiskunnassa on, että jos sie teet lapsia, niin siun odotetaan automaattisesti tiputtavan kaikki haaveet ja unelmasi äitiyden edessä. Ihan kuin sie naisena olisit täysin kykenemätön lapsien saamisen jälkeen enää tekemään muuta kuin huolehtimaan pienokaisistasi ja pyörittämään kotia. Ja siis näinhän se maailma makasi – vuosikymmeniä sitten.

Nykymaailmassa äidit käyvät töissä. Tasapainoisessa parisuhteessa lapsia tulisi hoitaa kummankin vanhemman niin, että molemmat aikuiset saisivat myös toteuttaa omia juttujaan. Mikä hitto siinä sitten on, että se on niin suuri ihme, jos nyt äiti-ihminen sattuu saavuttamaan haaveensa tai tavoitteensa?

Processed with VSCO with f2 preset

En ole nähnyt ikinä artikkelin artikkelia, jonka otsikko olisi jotain sellaista kuin: ”Ei vitsi – ootko nähnyt tätä tikissä olevaa painonnostajaa? Voisitko uskoa, että HÄN ON ISÄ?!” No eihän sellaisia ole, koska jos mies saavuttaa jotain, niin ei siinä ole mitään ihmeellistä, jos hänellä on perhe. Miehen ei odoteta tiputtavan nyrkkeilyhanskoja käsistään heti kun esikoinen syntyy. Sitä taputetaan iloisesti hartioille ja varmistetaan, että seuraavilla treeneillä on sama aika ja sama paikka.

Olkoon tämä feminismiä, olkoon tämä turhanpäiväistä mielensäpahoittamista. Se ei siltikään muuta sitä faktaa, että miuta ärsyttää, että edelleen naisten odotetaan luopuvan kokonaan haaveistansa ja tavoitteistansa sillä hetkellä, kun he muuttuvat äideiksi. Ja se on ihan totaalisesti sieltä ja syvältä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s