Säästä sijoittamalla

Puhuminen sijoittamisesta ja säästämisestä saa miut yleensä kiukkuiseksi. Siis tosi kiukkuiseksi. Miksi? Koska en ymmärrä siitä tarpeeksi käydäkseni korkealentoisia keskusteluja sijoittamisen ihmeellisestä maailmasta. Tunnen oloni tyhmäksi ja turhautuneeksi, kun muut joutuvat kertomaan miulle mitä erilaiset termit tarkoittavat tai ylipäätänsä puhuvat matemaattispainotteisesti. En ymmärrä ja vihaan sitä, kun en vaan ymmärrä, vaikka kuinka yritän.

Tämän alustuksen jälkeen onkin sitten hyvä kertoa, että mie myös olen yksi niistä ihmisistä, jotka sijoittavat. Miten tähän päädyttiin? Miehen sitkeällä väsytystaktiikallapa hyvinkin. Mutta kyllä se miehelle maksoikin monta räjähtelevää keskustelua ja tulipalojen sammuttelua.

Lopulta sitten mies tarttui siihen olennaiseen oljenkorteen, jolla sai miut sijoittamaan: miun meille maalaamaan eläkeläiskuvaan. Asutaan siinä Pariisissa, syödään patonkia ja juodaan punaviiniä. Tai no mie syön sitä patonkia – mies kai olisi syönyt nauriita. (Että note to you future eläkeläiskumppani – tullaan asumaan Pariisissa.)

“Compound interest is the eighth wonder of the world. He who understands it, earns it … He who doesn’t … pays it.”

Einstein

Kun sie laitat rahaa säästötilille, niin inflaatio syö lopulta siun rahat. Niin se mies miulle aina sanoo. Mutta kun sie sijoitat, niin sie laitat rahat töihin. Suomeksi siis siun korolle kasvaa korkoa. Toki tämä ei tapahdu vuodessa eikä kahdessa… Semmonen pyöreähkö kolmekymmentä vuotta alkaa olemaan lähempänä totutta.

Elikkäs sijoittamalla säästäminen ei ole mikään lyhyen ajan juttu. Mutta pitkällä tähtäimellä hommeli toimii. Ja koska tällä hetkellä meidän eläkeläisrahastot ei näytä olevan mitenkään järjettömän kovassa nousussa, niin parempi vaan alkaa varautumaan sitäkin varten.

 

Nordnet tekee sijoittamisesta helppoa

Me käytetään miehen kanssa Nordnettiä. Miksi? Koska se on helppo, aloittelijaystävällinen sekä – mikä parasta – ilmainen (lukuunottamatta valuutanvaihtokuluja). Tällaiselle sijoittajalle, ketä ei kauheammin sijoittamisen maailma kiinnosta, Nordnetissa laittaa helposti asiat kerralla kuntoon ja käydä katsomassa tilannetta sitten kun siltä taas tuntuu. Itse käyn kurkkimassa tilannetta suurin piirtein vuoden välein. Jos muistan.

Jos sijoittaminen oikeasti kiinnostaa, niin Nordnet tarjoaa erilaisia sijoitusinstrumentteja myös siihen hommeliin. Kertoisin enemmän, jos osaisin. Mutta en osaa ja en halua juuri nyt kiukutella miehellekään. Mutta luotan siihen, että jos se homma kiinnostaa, niin osaa ottaa selvää.

 

Opas kuukausisijoittamisen aloittamiseen

No hommahan lähtee käyntiin sillä, että luot itsellesi Nordnettiin tilin. Sen jälkeen tehdään talletus. Tallettamaan pääset yleisnäkymä-sivulta. Omien henkilökohtaisten tietojesi alapuolelta löytyy ”tee talletus” -linkki.

Painettuasi ”tee talletus” -linkkiä oikealle puolelle avautuu ohjeet. Ohjeissa on linkki ”tee manuaalinen talletus”. Tämän linkin alta löydät pankkikohtaiset tilinumerot sekä oman henkilökohtaisen tilinumerosi. Ei muuta kuin omasta pankista vain kuukausittain toistuva tiliveloitus Nordnettiin ja ensimmäinen vaihe on ohi.

tili

Nyt sie oot valmis aloittamaan kuukausisäästämisen.

nordnet

  • Valitse kaupankäynti -välilehti. Sieltä löytyy kohta ”kuukausisäästäminen”. Siihen osoittaa tuollainen vaaleanpunainen nuoli. Valitse se.
  • Paina ”aloita kuukausisäästäminen” -nappulaa.

nordnet2

  • Päätä paljonko sie haluat sijoittaa. Minimisijoitus rahastolle on aina 15€.
  • Päätä minä päivänä sie haluat, että sijoitus tapahtuu. Valittavana on kolme vaihtoehtoa, kuun 5., 15. sekä 28. päivä. Kun valitset päivää, niin pidäthän mielessä, että rahojen täytyy olla Nordnetin tilillä sijoituspäivänä. Eli pankkien väliseen siirtoliikenteeseen kannattaa aina varautua muutamalla päivällä. 
  • Valitse ”lisää rahasto”, laita hakukenttään ”super” ja etsintään.

nordnet3

  • Sitten valitset itsellesi mieleisen rahaston. Itse sijoitan kahteen superrahastoon ja vaihtelen niitä sillon kun satun Nordnetissä käymään.
  • Kun sie oot valinnut rahaston jäljellä on enää jakauman asettaminen. Mikäli sie haluat, että siun koko kuukausisijoitus menee yhteen rahastoon, niin laita prosenttilukemaan 100%. Jakauman voi laittaa useamman rahaston välille vaikka 30-70%, kunhan minimisijoitus pysyy 15€/superrahasto.
  • Kun jakaumaprosentit on kohdillaan, niin ei muuta kuin ”aloita säästäminen”! Ja se oli siinä. Jätähän sinne lepäämään.

nordnet4

 

Eikä tässä vielä kaikki!

Lupasin miehelle, että sanon tässä tekstissä myös tämän: Vaikka siulla olisi jo 10 000€ sijoituksissa, niin älä kotiuta sitä. Koronkorko nimittäin vain vahvistuu mitä pidemmälle mennään. Että älä sitä 10 000€ nostelet käyttöön, kun se alkaa vasta tekemään siulle rahaa kunnolla.