Halpisketjujen vaatteet päälle – tai jos ei kelpaa, niin sitten ollaan alasti.

Taas se alkaa. Piru vie – paidoissa alkaa hihat käymään lyhyiksi ja nilkat vilkkuu. Ärsyttää jo valmiiksi, koska kohta on lähdettävä kaupoille pienen kanssa. Ei sillä, että shoppailu olisi se, mikä ärsyttää tai se, että pieni kasvaa. Ehei – ärsytyksen nostaa pintaan lastenvaatteiden tarjonta yli 150 cm pitkille lapsille. Tyttäreni on reilu 9-vuotias ja melkein 150cm pitkä. Seistessäni vierelläni hän ylettää melkein olkapäähäni. Hän on ihanan pitkä ja kaunis. Hän on perinyt jostain uskomattoman ihanteellisen takapuolen, joka on aina vaatinut kokoa isompien housujen ostamista kuin mitä pituudeltaan tarvitsisi. Taaperona lahkeita oli käännetty melkein yhtä paljon kuin mitä tytön jalalla oli mittaa, koska takapuoli ei yksinkertaisesti mahtunut ”oikean mittaisiin” housuihin.

Ostin vähän aikaa sitten hänelle housut. Ihanat trikoolörppänät, joissa hänen oli mukava olla. Katsoin housuja hänen päällänsä viime keskiviikkona. Karmean näköiset – aivan täynnä nukkaa ja nöpökkää. Housut kestivät siis hyvänä maksimissaan kolme käyttökertaa. Kolme. Ja nyt ne ovat niin karmean näköiset, että ei niitä kehtaa enää käyttää. ”Ostaisit laadukasta etkä tuota halpisketjutavaraa!” joku joskus sanoi. Unohti vain kertoa, että mistä sitä laadukasta vaatetta saa yli 150 cm pitkälle tytölle. 

Makia valmistaa lastenvaatteita. Billebeino valmistaa lastenvaatteita. Papu Stories ja Aarre Kid valmistavat lastenvaatteita. MARIMEKKO valmistaa lastenvaatteita. Yhdistävä tekijä – vaatteiden koot loppuvat abouttistarallaa 150 senaan. Billebeinolla toki löytyy aikuisten XXS-koko, joka menee jo pienelle, joten propsit siitä. Mutta mitä ihmettä on tarkoitus laittaa päälle lapsille, jotka tippuvat 150-170 senan välikköön ennen teini-ikää? En välttämättä tunne oloani vielä täysin sinuiksi sen kanssa, että kävelisimme aikuisten vaatekauppaan ostoksille pienen kanssa. Ja olen niin pirun kyllästynyt siihen, että ostan ketjuilta vaatteita tyttärelleni, joista yksi kolmasosa pysyy oikeasti hyväkuntoisena. Ja on toki totta, että en halua käyttää 45€ paitaan, jonka tiedän menevän pieneksi ihan kohta, koska sen koko sattuu olemaan 150cm tai 146/152cm. Vaikka muuten se on laadukas ja vielä kaiken päälle kotimaista suunnittelua. Tai jos nämä kohtaavat, niin sitten se on sitä 80-luvun retrounelmaa. Joka oli mielestäni äärettömän söpöä silloin kuin pieni oli 3-vuotias, mutta ei enää näin 6 vuotta myöhemmin.

 

Halpisketjua vai laatua

Pieni saa valita itse vaatteitansa, kun käymme ostoksilla. Mie kuljen perässä ja pieni joko huitelee hyllyjen välissä itsekseen tai avukseen pyytämänsä myyjän kanssa. Joskus olen erimieltä ja kerron sen. Joskus olen erimieltä, mutta olen hiljaa. Hänellä on oikeus pukeutua pääasiassa niin kuin tahtoo. Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin se, että kuljetaan edes takaisin Lindexiä, KappAhlia ja H&M:ää, koska muualla ei pienelle sopivan kokoisia lastenvaatteita ole. Ongelma? No tässä vaiheessa, kun pieni on jo sen kokoinen, ettei uusia vaatteita tarvitsisi ostaa jokaikinen kuukausi, niin olisi ihanaa ostaa jotain erilaista. Osoittaa tukeaan brändeille, joiden tarinaa ja historiaa arvostaa.

Vuonna 2013 tein osana opinnäytetyötäni pienimuotoisen markkinatutkimuksen tästä samasta aiheesta, kun olin päättänyt perustaa oman lastenvaateliikkeen. Se päätös on jo kauan sitten haudattu, mutta nähtävästi jo silloin ilmenneeseen tarpeeseen ei ole vastattu.

Miuta turhauttaa. Myönnettäköön, että tässä oli aluksi huomattavasti rumempi sana. Teiltä jää huomaamatta järkyttävän kokoinen markkinarako. Ja se ajaa tällaiset äiti-ihmiset melkeinpä hulluuden partaalle silloin kun on aika taas mennä kaupoille hakemaan oikean kokoisia vaatteita. Mie huudan lastenvaatevallankumouksen perään. Onko siellä muita vanhempia, jotka liittyisi tähän kuoroon? Pitääkö meidän tosiaan elää lastemme kanssa useampi vuosi sellaista aikaa, jolloin arvotaan, että menisikö sitä 9-vuotiaan kanssa, että pukisiko sen liian pieniin vai liian isoihin vaatteisiin? Vai ollaanko me oravanpyörässä, jossa ostetaan joka kuukausi uusia vaatteita halpisketjuilta, koska ne ei yksinkertaisesti pysy hyvänä?

DSC_3416

Rakas vaatebrändi. Kuule miuta. (Toki mie tiedostan, että nyt jos tähän joku tarttuu tähän, niin pieni on jo reilusti siellä aikuisten puolella ostoksilla, kun mallistoja tippuu kauppoihin parin vuoden päästä… MUTTA miulla on myös pieni kasa ihania siskonlapsia, joilla tämä tuska on vielä edessä, jos tähän ei kukaan tartu.) Pliiiiiis tehkää laadukkaita vaatteita myös yli 150 senaa pitkille lapsille. Vauvanvaatteet on ihan älyttömän söpöjä, mutta tarve on niillä isommilla tyypeillä hitosti kovempi.

 

Psssssssst! Mikäli haluat olla mukana vaikuttamassa, tule mukaan lastenvaatevallankumoukseen!

Klik! Klik!

8 thoughts on “Halpisketjujen vaatteet päälle – tai jos ei kelpaa, niin sitten ollaan alasti.

 1. Sama koskee myös poikien vaatteita. Poikamme vaatekaapin sisältö on aina ostettu C&A:sta, koska heillä lasten koot päättyvät 180cm. Nyt tosin on jo sen yli, joten aikuisten ylileveät vaatteet odottaa seuraavaksi.

  Tykkää

  1. Hei joo! Oon kanssa kuullut, että pojille tarjonta on suhteellisen surkeaa – oli sitten minkä ikäinen tahansa :(

   Voin vaan kuvitella, että miten se sitten vielä kapenee, kun päästään tuon maagisen 150 senan yli.

   Tykkää

 2. En siis olekaan ainoa, jota ahdistaa. Meillä 9-vuotiaalla tytöllä käytössä jo 164-170 cm vaatteet. 6-7-vuotiaasta asti ollaan kamppailtu tämän vaateongelman kanssa, kun tarjolla on ollut lähinnä teinivaatteita ja tämä on kuitenkin vielä lapsi…

  Tykkää

 3. Tätä juuri! Meillä 134 vastetta tarvitseva ekaluokkalainen tyttö. Kaikki kivat pienempien mallit ovat jo loppuneet ja ”pikkuteiniä” pitää hankkia.

  Ja MIKSI, oi miksi, ei pienille pojille ole PEHMEÄÄ ja söpöä? Ei kaikki tykkää hirviöistä ja pojankin iho pitää pehmeästä ja pörröisestä…

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s