Kun miun vanhemmat oli nuoria, homous oli sairaus

Kun miun vanhemmat oli nuoria, leikittiin pihalla kaiken aikaa.
Kun miun vanhemmat oli nuoria, ei ollut internettiä.
Kun miun vanhemmat oli nuoria, niin vaan merimiehillä oli tatuointeja.
Kun miun vanhemmat oli nuoria, homous oli sairaus.
Kun miun vanhemmat oli nuoria, ei oltu koko ajan tavoitettavissa.
Kun miun vanhemmat oli nuoria, kaikki oli paremmin.

Miten tämä liittyy yhtään mitenkään mihinkään? No koska miun vanhemmat on loistava esimerkki siitä miten ei pidä tarttua menneisyyteen ja siihen miten asiat joskus olivat. Miun ja luultavasti myös siun vanhemmat, ovat kasvaneet aikana, jolloin esimerkiksi homous oli rikos (Suomessa aina vuoteen 1971 asti) ja virallinen sairaus (kunnes vuonna -81tähänkin tuli järkeä). Ja nyt viimeinkin 2000-luvulla myös transvestiitit ja transseksuaalit ovat alkaneet saada ääntänsä kuuluviin. Ja mie oon onnellinen siitä miten avoimia miun vanhemmat ovat näiden asioiden suhteen – koska kun sie oot kasvanut siun elämän ensimmäiset parikymmentä vuotta tietynlaisessa ilmapiirissä, voisi tulos olla jotain ihan muuta. Miun vanhemmille sanoisin vaan, että oon ylpeä teistä.

 

Kun mie olin nuorempi…

Leikittiin kyllä edelleen pihalla kavereiden kanssa. Mutta meillä oli jo internet – tosin sillon siihen käytettiin puhelinlinjaa, joten puhelimessa ei voinut olla samaan aikaan, kun joku oli internetissä. Ja se oli hidasta. Tatuointeja oli oikeastaan rikollisilla ja narkkareilla. Äidin kanssa kun oltiin kaupungilla ja nähtiin alan juoppo, niin vaihdettiin kadunpuolta. Aloin pelkämään rapajuoppoja. Mekään ei vielä oltu tavoitettavissa koko aikaa, mutta ostin miun ensimmäisen kännykän. Se oli Ericsson ja pienen halon kokoinen. Siinä oli antenni ja siniset kuoret. Olin siitä ihan super ylpeä, kunnes kaverit alkoivat saada Nokian puhelimia. Niissä oli vaaleanpunaiset kimallekuoret. Mutta, aina kun tulin kotiin, niin soitin äidille meidän kotipuhelimesta, että kotona ollaan ja saanko ottaa jäätelöä välipalaksi.

 

”Vuodet opettavat paljon sellaista, joista päivät eivät tienneet mitään.”

Ralph Waldo Emerson

 

Kun mie olin nuorempi, kaikki oli paremmin.

 

Nyt kun pieni on nuori…

Me katsotaan telkkarista yhdessä Ru Paul’s Drag Racea. Jotkut pitää sitä omituisena, koska lasten ei pitäisi kuulemma nähdä, kun miehet pukeutuvat naisiksi. En ymmärrä mikä siinä on ongelma – ohjelmassa ei ole alastomuutta eikä seksiä. Mutta siinä puhutaan homoudesta, kaapista tulemisesta ja näytetään niitä rohkeita ihmisiä, jotka uskaltavat olla sitä mitä he oikeasti haluavat olla. Miun mielestä avoimia ihmisiä ei kasvateta olemalla puhumatta asioista, vaan antamalla itse esimerkkiä siitä, että mikä on normaalia ja mikä ei. Jos mie voin katsoa Huippumalli Haussa -ohjelmaa miun tyttären kanssa, niin mie voin varsin hyvin katsoa Ru Paul’s Drag Racea. Räävittömämpää menoa hetkittäin siellä Huippiksessa on. Toki meillä on puhuttu siitä, että miksi ne miehet pukeutuu naisiksi. Mutta pienen ehkä suurin ihmetyksen aihe on ollut se, että miten kauniita naisia niistä miehistä tulee, kun he astelevat muotinäytöksen lavalle. Olen hyvin luottavainen siihen, että tyttärestäni kasvaa ihminen, joka hyväksyy nekin ihmiset täysin, jotka eivät ole samanlaisia kuin hän on.

Pienen nuoruudessa myö ollaan myös jatkuvasti tavoitettavissa ja valtaosa sosiaalisesta kanssakäymisestä käydään puhelimitse. Whatsappilla, face timella, snapchatilla – ja mitä muuta näitä nyt on (koska onhan näitä). Ja se oikeastaan hieman pelottaa miuta, koska aikana jolloin me kaikki olemme koko ajan saatavilla, on hirveän hankalaa olla tavoittamattomissa. Ihmiset hermostuvat ja huolestuvat nykyisin huomattavasti herkemmin, jos sie et vastaa heti tai edes tunnin sisällä. Teen itsekin niin – jos pieni ei vastaa puhelimeensa kahteen tuntiin, niin olen käynyt päässäni jo kaikki mahdolliset worst case scenariot. Eikä se ole oikeastaan hyvä oppia olemaan aina tavoitettavissa. Miunkin pitäisi jotenkin opetella pois tästä tavasta – en vain tiedä miten.

 

Miun ensimmäiset parikymmentä vuotta ja rapiat on takana

ja maailma on muuttunut ihan sikana. Nykyisin taitaa olla harvinaisempaa, jos ihmisellä ei ole edes yhtä tatuointia. Me ollaan koko ajan tavoitettavissa ja internet toimii kaikkialla. Lapsilla on omat puhelimet ja tabletit – nämähän saavat jopa koulusta oman miniläppärin. Miulla on välillä hankala sopeutua, koska miusta tuntuu, että koulussa pitäisi käyttää oppikirjoja, ei opetella omalla läppärillä koodaamaan, mutta toinen osa miusta ymmärtää, että tätä tämä nykyisyys on. En ole yksin ajatusteni kanssa, tiedän sen. Niinpä mie nostan meille kaikille hattua, jotka olemme edelleen avoimia… Vaikkakin hetkittäin tekisi mieli vetäistä maailmalta ovi kiinni ja palata takaisin sinne kulta-aikaan… Jossa kuitenkaan ei ihan oikeasti kaikki ollut paremmin.

2 thoughts on “Kun miun vanhemmat oli nuoria, homous oli sairaus

  1. Kun olin nuori, hengailtiin lähiössä ja naapurustossa, kotonakin isoissa tuvissa ja omakotitaloissa tekemistä oli aina. Tänä päivänä netissä tai kaupungeilla, kylän kaduilla ja markettien auloissa ilman tekemistä. Nuoret osas käyttäytyä ja pääsääntösesti kunnuoittaa toisten tai yhteiskunnan omaisuutta ja rauhaa. Tänä päivänä nuoret vain häiriköivät, hakevat huomiota ja kodit on niin pieniä ettei niissä mahdu harrastamaan ja vanhempien kanssa oppimaan töitä ja askareita. Lapset heitetään ulos mesoamaan ja aikaa kuluttamaan – edes kotiintuloaika ei ole selvyys vaan sitä pohtii yhteisöt ja viranomaiset foorumeilla. Lapset ei viihdy kodeissaan, kotiintulo on menettänyt merkitystä ja kiinnostusta?

    Tykkää

  2. Toki puhut asiaakin, mutta itse en näkisi tässä koko totuutta :) On myös paljon koteja, joissa nuorilla on huono olla, eikä siellä tee mieli olla – missäpä muualla sitä sitten olisi kuin ulkona?

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s