Minkä ikäisenä kotityöt aloitetaan?

Yhdessä miun työpaikassa opetin 20-vuotiasta tyttöä imuroimaan. Siis oikeasti – imuroimaan. Tyttö ei ollut koskaan imuroinut. Kertoessaan sen, mie tuijotin häntä röyhkeästi monttu auki. Eikä ollut ainoa kenelle tämän taiteenlajin salat tuli opetettua. Näissä hetkissä myönnän miettineeni, että miun jälkeläiset ei tuu ikinä olemaan samassa tilanteessa.

Mie vihaan siivoamista. Siis oikeasti – ei mitään semmoista ”siivoaminen on vähän epämiellyttävää” -soopaa, vaan mie ihan oikeasti vihaan sitä. Se saa miut kiukkuiseksi ja miun tekee mieli polttaa kaikki, jos se vaan säästää miut siivoamiselta. Tähän väliin muuten onkin varmaan hyvä kertoa, että oon aikoinani ollut siivoojana Lassilalla&Tikanojalla. Monta vuotta itse asiassa. Ketään ei varmaan yllätä, että ala kuitenkin vaihtui.

Mutta jo pienen ollessa vauva, mie ootin jo sitä hetkeä, kun voin alkaa teetättämään kotitöitä. Vähemmän siivoamista miulle – KABOOM! Oikeasti? Kuka edes myöntää tällaista? No mie tietenkin – onhan tässä tullut myönnettyä jo kaikenlaista muutakin yhtä järjetöntä. Edelleen vuoden äiti -palkintoa odotellessa.

 

Kotityöt

Kun mie olin pieni, meillä oli kotityöt. Jokaisella oli omansa ja ne kiersivät, muistaakseni, viikottain. Joku imuroi lauantaina, joku pesi vessat, joku pyyhki pölyt ja joku imuroi keskiviikkona. Niin se muistaakseni meni – en kyllä lähde vannomaan. Joku perheenjäsenistäni kyllä varmaan korjaa miuta, jos oon pahasti hukassa. Mutta me tehtiin viikkotyömme, ei niistä keskusteltu. Kyllä äiti sai niistä muistuttaa useammankin kerran, mutta viikkotyön laiminlyöminen ei ollut vaihtoehto.

Joten mie oon aina ollut sitä mieltä, että kun pieni on tarpeeksi vanha, niin meilläkin alkaa pyörimään viikkotyö. Sitten vaan ongelma oli, että milloin pieni on tarpeaksi vanha? Mie en muista minkä ikäinen mie olin – ainoastaan sen, että sain pölyjen pyyhkimisen, koska olin niin pieni ja miun siskot piti sitä epäreiluna. Muita muistikuvia ei ole.

Niin, että mikä se tarpeeksi vanha nyt niiden kotitöiden aloittamiselle sitten on? Mie en halua herätä jonain päivänä ja tajuta, että miulla on kotona 20-vuotias, joka ei osaa imuroida. Ihan oikeesti – 20-vuotias, joka ei osaa imuroida! Mitä ihmettä?! Anteeksi, mie en tosiaan pääse tästä yli. Ehkä ikinä.

 

Kaiken tämän jälkeen, edelleen ne kotityöt

Meillä aloitettiin viikkottaiset kotityöt pari viikkoa sitten. Pieni on edelleen pieni ja miuta mietityttää, että onko liian aikaista. Mutta kahtena viikkona pieni on pessyt meidän vessan ja mie oon imuroinut. Tai no – kieltäydyin imuroimasta pienen huonetta enää vaan pienen täytyy hoitaa se itse.

Mie tunnen oloni kahtia revityksi – toisaalta mie oon niin ylpeä pienestä, joka hoitaa hienosti oman osuutensa. (Ja muuten näin meidän kesken, pesee vessan uskomattoman hyvin.) Mutta toisaalta, mie en pysty karistamaan ajatusta, että on liian aikaista.

Apua! Milloin teillä aloitettiin kotityöt?!