Jos tämä olisi klikkiotsikko, tässä lukisi jotain halventavaa koulutuksesta.

Puhutaanpa hetki koulutuksesta. Miulla on takana yksi, jos toinenkin tutkinto. Koulunpenkillä olen istunut 16 lukuvuotta – se on yli puolet miun elämästä. Toki tietysti koulutusvuosien merkitys pienenee koko ajan elämänkaaren mittasuhteisssa, kun koko ajan siirrytään etiäpäin. Mutta juuri nyt se on melkoinen pala miun tämän hetkistä elämää – ja on sitä itse asiassa vielä muutaman vuoden ajan. Peruskoulutuksen kun nappaa näistä 16 vuodesta pois, jää jäljelle 7 vuotta. Näiden kahdeksan vuoden aikana mie oon saanut 4 tutkintotodistusta. Noh, sanottakoon sen verran, että yksi niistä oli vähän pidempi tutkinto – eikä sen todistuksellakaan tee mitään näin niinkuin oikeassa elämässä. Mutta olin paikalla juhlallisuuksissa: todistukset jaettiin kaikkien edessä, kukitettiin, pidettiin puheita ja jaettiin stipendejä – eli miun silmissä se lasketaan ihan päteväksi tutkintotodistukseksi.

Tässä vaiheessa sitten kai nousee kysymys, että mitä kaikkea mie oon kerennyt opiskella? Peruskoulun jälkeen mie hyppäsin Jyväskylän ammattiopistoon kaksoistutkintolinjalle valmistuen ylioppilaaksi sekä media-assistentiksi. Sen jälkeen hilluttuani muutaman vuoden työelämässä ja tehden yhden lapsen, jatkoin opiskeluja (edelleen Jyväskylässä) ammattikorkeakoulussa. JAMKista valmistuin vestonomiksi, eli vaatealan ammattilaiseksi. Ja tässä välissä mie huomautan, etten mie ompele enkä suunnittele. Mie oon surkea kummassakin. Mie oon erikoistunut markkinointiin, trendi-ennustamiseen, brändäämiseen ja sen semmoiseen. Ei siis mitään ompelu-/suunnitteluhommia. Hyvä kun osaan napin ommella takaisin paikalleen. (Jaa, nää niinkö halus nätisti ommellun napin? Väärä osoite.) Viimeinen, höpöhöpötutkintoni on ammattiopiston musiikin perustutkinto. 10 vuotta siihen meni, mutta sain kaikki opintopisteet ja näytöt kasaan valmistuen ei-miksikään.

Mikä näistä tutkinnoista on ollut miulle kaikkein hyödyllisin? Media-assistentin tutkinto. Mie oon käyttänyt oppimiani taitoja joka saakutin ikisessä työpaikassa missä mie oon ollut valmistumiseni jälkeen.  Vaikken päivääkään ole media-alan yrityksessä ollut töissä.

koulutuksesta
Mie ja Mimosa Neitikin ollaan kuvailtu yhdessä vuonna 2014.

 

Mitä siitä media-assarin koulutuksesta sitten hyötyy?

Audiovisuaalisessa koulutuksessa opetellaan paljonkin erilaisia perustaitoja valokuvaamisesta, kuvanmuokkauksesta, videoinnista ja editoinnista aina graafiseen suunnitteluun. Opetellaan tekemään verkkosivuja sekä muita multimedian perustaitoja – kuten yksinkertaista koodaamista sekä animaatioiden tekemistä. Mie oon opetellut tekemään julisteita ja miulle on opetettu minkälaisia fontteja kannattaa käyttää päätetöihin ja millaisia painotöihin. Mie tiedän mikä on kultainen leikkaus videotyöskentelystä ja miten editoidaan. Vihaan kuvakäsikirjoitusten tekemistä, mutta samalla tiedän miten äärimmäisen tärkeitä ne on kokonaiskuvaa katsoessa. Se on suhteellisen ärsyttävää huomata editoidessa, että jokin kohtaus on otettu väärästä kuvakulmasta, eikä editointia pysty tekemään kunnolla.

Missä nämä taidot näkyy miun päivittäisessä työelämässäni? Näin muutamia esimerkkejä mainitakseni niin… Yhdelle firmalle suunnittelin kanta-asiakaskortin ja valmistin työsuhteen ajan markkinointimateriaalit. Päivitin aktiivisesti liikkeen verkkokauppaa ja kuvasin sinne heidän tuotteensa. Toiselle firmalle kuvasin tuotteita ja kirjoitin niistä firman blogiin, sekä päivitin firman Facebook-sivustoa. Samalle firmalle tein myöskin painettuja flyereita ja mainoksia. Kolmannelle putiikille tein epäsäännöllisesti hieman avustustyötä erinäisissä mainoksiin liittyvissä asioissa. Se oli hyvin harvinaista, mutta olipahan joku kenen puoleen kääntyä, mikäli tuli ongelmia esimerkiksi tulostettavien markkinointimateriaalien kanssa. Neljännelle firmalle päivitin verkkosivuja, tuotin somemateriaalia ja videokuvasin sekä editoin videon. Mikä näitä kaikkia eri työpaikkoja yhdistää? Mikään näistä ei ole media-alan yritys.

lk9

 

Media on nykypäivää

Meillä on sosiaalinen media. Uudehko, ihmeellinen markkinointiväline. Jos mie olisin yrittäjä, niin toivoisin, että esimerkiksi miun Instagram-kanava olisi täynnä laadukkaita kuvia. Ja laadukkaita kuvia saa, kun osaa kuvata. Kuka tahansa osaa ottaa kameran käteen ja painaa nappia, mutta että saada aikaan vangitseva kuva. Semmoinen, jota jää vaan tuijottamaan, koska se on yksinkertaisesti niin upea. Sitä pitää opiskella ja sen jälkeen harjoitella aivan pirskatisti. Miten se kuva muokataan ilman jo valmiiksi tehtyjä filttereitä? Mitä pitää osata ottaa huomioon, kun valokuvaa ottaa – tajusitko katsoa kasvaako jonkun takaraivosta lyhtypylväs? Ja valokuvaaminen on vain pieni, vaikkakin tärkeä osa, nykyajan työelämän mediaosaamista. Sosiaalisen median paine yrityksien ulkoisessa markkinoinnissa kasvaa – ja jonkun sekin täytyy osata hoitaa.

Valokuvaamisen lisäksi siun pitäisi työelämässä osata käyttää sähköpostia, Microsoft Wordia & Excelliä. Powerpointia. Teitkö nyt esitysmateriaalistasi visuaalisesti helppoa seurattavaa, mutta samalla myös mielenkiintoista? Oletko varma, ettet laittanut nyt kuitenkin semisti liikaa nuolia ja tekstejä pomppimaan pitkin ruutua? Näihin kaikkiin asioihin opin kiinnittämään huomiota opiskellessani audiovisuaalista viestintää. Ja juuri nämä taidot ovat joskus kääntäneet kilpailun vapaasta työpaikasta miun puolelleni.

Joten: tuhlasinko 3 vuotta suorittaessani kaksoistutkintoa Jyväskylän ammattiopistossa, vaikka en koskaan päätynytkään media-alalle töihin? Enkä ollut edes kiinnostunut valmistumiseni jälkeen jatkamaan opintojani medianomiksi. Miun valmistumisesta on nyt hintun vajaa 10 vuotta ja hintun vajaat 10 vuotta mie oon käyttänyt oppimiani taitoja melkein päivittäin. Oma Instagramini on täynnä tärähtäneitä, pöljiä kuvia, mutta tärähtänyt ja pöljä se on miekin. Media-assarin tutkinto lähetti miut Baskimaahan – kokemus, jota ilman elämästäni puuttuisi hyvin oleellinen osa – ja se on hankkinut miulle työpaikkoja useamman kuin yhden.

Joten ei. En ikinä voisi sanoa tuhlanneeni mediaopintoihin käyttämääni kolmea vuotta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s