Rehellinen

Rehellinen

adjektiivi

totuudessa pysyvä, vilpitön
kunniallinen, joka pyrkii toimimaan reilusti

En varmaan astu kauheasti kuoppaan, jos sanon, että jokainen vanhempi toivoisi lapsestaan kasvavan rehellinen, ystävällinen, rakastava ja elämäniloinen persoona. Se kasvatushomma onkin sitten helpommin sanottu kuin tehty. Jossain vaiheessa jokainen lapsi tulee ikään, jolloin rehellisyys unohtuu. Sen rajoja vähän koetellaan. Ei ehkä uskalleta kertoa totuutta ja ajatellaan, että pikku mutka rehellisyyden kustannuksella saa äitin tai iskän vähän vähemmän vihaiseksi.

Meillä on menossa tämä hetki elämästä, jossa äiti repii hiuksia päästä koettaessaan keksiä miten saisi pienen ymmärtämään miten tärkeä asia rehellisyys on. Miten tärkeää on, ettei huijaa tai valehtele, koska luottamus on jotain minkä menettää kyllä helposti, mutta sen takaisin saaminen vaatii työtä.

Mutta kyllähän se turhauttaa, kun sie oot käynyt sen saman keskustelun noin 2063 kertaa (ja luultavasti vielä peräkkäisinä päivinä) eikä viesti tunnu menevän perille sitten millään. Sitä vähän miettii, että mikä ihme siinä kasvatuksessa on mennyt vikaan, kun näin yksinkertainen asia ei vaan mitenkään uppoa sinne päähän. Vähän saattaa nousta paniikki tulevaisuudesta, jos on tämmönen stressi-Heikki niinku mie.

Kun mie olin pieni, äiti painotti miten rehellisyys ja luottamus on ehdottoman tärkeitä asioita niin perhe- ja kaverisuhteissa kuin yksityis- ja työelämässäkin. Ehdottoman. Rehellisyys ja luottamus ovat asioita, joilla ei leikitä – mutta miten sellaisen asian saa selitettyä pienelle ihmiselle, joka ei kuitenkaan täysin ymmärrä mistä puhutaan. Ei pieni ymmärrä tällaisia asioita vielä pitkään aikaan. Ja nyt mie räpiköin selittämisen vaikeuden keskellä, välillä kokien onnistumisen riemuja ja välillä taas ottaen jumalattoman isoja takapakkeja.

Hankalinta on ehkä yrittää pitää mielessä, että rehellisyys on asia, jota opetellaan koko elämä. Ja mikä kauheinta, se on asia, jonka todellinen merkitys tuntuu selkenevän vasta melko myöhäisessä vaiheessa elämää – välillä tuntuu, että tajuamme todella rehellisyyden merkityksen vasta jossain 20 vuoden tienoilla. Mikä karkeasti ajateltuna tarkoittaisi sitä, että vielä on vähintään 13 vuotta ajatustyötä edessä… Ajatus ei todellakaan helpota tämän hetken tuskaa. Pitäkäämme peukkuja pystyssä, että matkan varrella tielle osuu onnistumisia!

pocahontas
Photo: Pinterest

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s